EXPERIMENT 4
DRAMATURGI

Experimentets konturer och frågor
Datum: 14–15/5 2022
Tid: 14:00–sent, 10:00–14:00
Plats: Folkteatern Gävleborg
De här frågorna knyter alla an till ljudbokens outtalade historia: den muntliga litteraturen. Men finns det någonting i det nya ljudboksformatet som återupplivar den muntliga aspekt av litteraturen, som inte minst slam-poesin har lyft fram på senare tid, eller försvinner det muntligas nerv i själva inspelningen? I den scenbundna poesin finns ju en betoning på just framträdandet, vilket öppnar upp för en diskussion om skillnaden mellan deklamerad och inspelad röst. Vad är det man förlorar i ljudboken visavi scenpoesin, och vad är det man vinner i förhållande till den skrivna texten? På vilket sätt är en berättelse beroende av en poet eller skådespelares fysiska närvaro?
DET PRAKTISKA
Detta tredje experiment äger rum på Folkteatern Gävleborg och inledningen kommer att hållas av dramatikern och regissören Christina Ouzounidis, och fokusera förhållandet mellan scen, text och röst.
Experimentets huvuddel utgår från ett fyrfaldigt tillägnande av Löpa varg av Kerstin Ekman. Deltagarna kommer dels få lyssna på en del av boken som talbok (inläst av Örjan Blix), därefter som just ljudbok (inläst av Lennart Jähkel). Till detta kommer deltagarna även att ta del av litteraturen som uppläsning och i dramatiserad form. Deltagarna kommer också att i grupp arbeta med att gestalta ett utdrag ur boken.
Målet är att både skärskåda upplevelsen av framförandet respektive uppspelningen i sig och belysa den påverkan som framförandet och uppspelningen har på verkets narrativ. Till detta knyts frågor om den kroppslighet som är inskriven i språket, och hur pjäsen påverkas av närvaron eller frånvaron av en kropp.
RESERVATION AV PLATS
Detta experiment har redan ägt rum!
För att ta del av materialet från experimentet, besök gärna vårt ljudarkiv. Där vi har bland annat sparat ljudinspelningar från projektets olika delmoment.
Klicka här för att komma till ljudarkivet
Folkteatern Gävleborg
KONTAKTA OSS
mejl: dlk@kritiklabbet.se
telefon: 073 599 08 49