OM OSS

DEN LYSSNANDE KRITIKEN

Den lyssnande kritiken är ett projekt som syftar till att utforska möjligheterna för och utmaningarna i en litteraturkritik som tar ljudboken till utgångspunkt. Projektet består av fyra experiment, genomförda på olika platser i landet, och en avslutande konferens, som alla på olika sätt kommer att närma sig ljudboksformatet ur olika vinklar; musikalitet, uppmärksamhet, dramaturgi, kroppslighet och politik.

 

Vad händer med vårt förhållande till den ljudande litteraturen om ljudboken förstås som en konstform i egen rätt? Vilka skillnader finns det mellan talböcker, ljudböcker och hörböcker? Hur är ljudboken retoriskt och socialt situerad i samhället? Vad händer till exempel när man lyssnar på en ljudbok i grupp? På vilket sätt påverkar det vår uppfattning av en text att vi, när vi lyssnar på en ljudbok, inte kan se vem det är som pratar? Det vill säga, på vilket sätt påverkar inläsarens fenomenalitet den mening vi ger ett verk? Dessa frågor, och många fler, kommer projektet att röra vid, undersöka och förhoppningsvis kunna besvara.

 

Experimenten kommer att genomföras i samarbete med MDT i Stockholm, Litteraturhuset i Göteborg, Hägerstensåsens medborgarhus, Folkteatern Gävleborg och Kungl. Musikhögskolan.

Projektet arrangeras av Kritiklabbet, med finansiering av Kulturbryggan, och redaktionen som arbetar med experimenten består av Yolanda Bohm Ramirez, Jesper Olsson, Fredrik Nyberg, Sol Andersson, Erik Lindman Mata och Magnus William-Olsson.

 

Vill du delta på något av projekten? Du anmäler dig enklast genom att använda formuläret här på sidan.

 

Om du har några andra frågor är det bara att skicka ett mejl till erik@kritiklabbet.se.

REDAKTIONEN

Jesper Olsson (f. 1966) forskar i litteratur, konst och medieekologier, arbetar som professor vid Linköpings universitet, skriver kritik, bland annat i Svenska Dagbladet.

Foto: Privat

Redaktionen: Jesper Olsson

Magnus William-Olsson (f. 1960) är poet, översättare, kritiker och redaktör. Han har startat Fria seminariet i Litterär Kritik,  Kritiklabbet och poesikritiksajten Örnen och Kråkan. Senaste diktsamling Inget är alltid för sent (W&W, 2020). Senaste översättning Sapfo, dikterna och fragmenten (tills. med Vasilis Papageorgiou, Ordfront, 2022). Senaste kritiska bok Poesi/Filosofi/Filosofi/Poesi (Lyrikvännen, Lilla serien, 2022). Han är redaktör för böckerna i www.skriftserien.se

Foto: Sofia Runarsdotter

Redaktionen: Magnus William-Olsson

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är artist och aktivist, men mest av allt en riktig nörd. Hon har fått många priser, men mest skäll. Hon har betalat av sina skulder, men inte sonat för sina synder. Hon står på scener i hela landet, men längtar tillbaka till 142.

Foto: Håkan Elofsson

Redaltionen: Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Fredrik Nyberg (f. 1968) är författare. Har publicerat ett tiotal diktsamlingar, senast Ruiner. Första häftet (Norstedts 2021). Fredrik disputerade 2013 på den konstnärliga doktorsavhandlingen Hur låter dikten? Att bli ved II. Har producerat text-ljudverk tillsammans med bland annat Lars Carlsson, Dan Fröberg och Sten Sandell.

Foto: Emelie Asplund 

Redaktionen: Fredrik Nyberg

Sol Andersson (f. 1977, Stockholm)

Intresserad av lyssnande. Undersöker materiella och immateriella kvalitéer hos ljud och objekt och dess användning i ljudinstallationer/ljudkonst. Arbetar med ljudinstallationer för utomhusbruk med fokus på portabilitet och alternativ energi för att leda till en uppfattning om ljudet och objektens frihet. Bosatt i Stockholm och verksam som musiker, tonsättare och ljudkonstnär. Doktorerar i ljudkonst vid De Montfort University, Leicester, UK.

Foto: Rickard Falk

Redaktionen: Sol Andersson

Erik Lindman Mata (f. 1992) är poet, översättare och kritiker. Han skriver för tillfället på en roman med titeln Svenska äpplen och äventyr, som handlar om ympning. Han har gett ut två diktböcker – PUR och Liten lek – på Nirstedt/litteratur.

Foto: Carla Lomakka

Redaktionen: Erik Lindman Mata

KONTAKTA OSS

mejl: dlk@kritiklabbet.se
telefon: 073 599 08 49